Založ si blog

V tom svetle bolo všetko, čo sme urobili. . . . . . . .

Tu je ďalší príbeh. Prehľad manželovho  života, ktorý prežila spolu  s manželom  Dana,  bol  mimoriadne živý a obsahoval  obrazy a udalosti, o ktorých  predtým ani  netušila.

Johnny práve oslavoval  päťdesiate  narodeniny , keď nám  lekár oznámil, že má rakovinu  pľúc a pred sebou  možno  ešte  šesť mesiacov  života. Mala som pocit,  akoby ma niekto ovalil  bejzbalovou palicou. V skutku , ani  sa nepamätám na doktorove  slová,  akoby som až postupne  začala chápať , čo povedal.

Na druhý  deň  som zašla do banky  a dala som okamžitú výpoveď . Od toho dňa,  až  kým Johnny nezomrel,  neboli  sme od seba dlhšie  ako  na niekoľko  hodín . Sedela som pri ňom  v nemocnici  po  celý ten čas  a držala ho za ruku,  keď zomrel. Keď sa to  stalo  , prešiel priamo  cez moje telo . Cítila som to   ako nejakú  elektrinu , podobne ako keď strčíte  prst  do  zásuvky, len  oveľa jemnejšie .

V tej chvíli sa okolo nás  odvíjal celý náš život. Akoby  v okamihu  zatlačil do  úzadia  nemocničnú izbu  a všetko  v nej .  Všade naokolo  bolo  svetlo: jasné,  biele svetlo  a hneď som vedela- a vedel to  aj  Johnny -, že to je Ježiš Kristus.

V tom  svetle bolo  všetko , čo  sme urobili. Navyše,  videla som  veci,  čo  sa týkali  iba Johnnyho ……Videla som,  čo  robil  predtým , ako  sme sa vzali . Možno Vám napadne , že niečo  z  toho  mohlo  vo mne vyvolať  rozpaky,  mohlo  to byť niečo osobné- a také  to  aj bolo.

Nebolo  však potrebné  nijaké  súkromie,  hoci  sa to  Vám  môže zdať  čudné.  Videla som,  čo  Johnny robil predtým , ako  sme začali  spolu žiť . Videla som ho  s dievčatami , keď bol  ešte celkom mladý.  Neskôr som po nich pátrala  v záznamoch  zo  strednej  školy  a spoznala som ich jednoducho podľa toho , čo  som v prehľade  jeho  života  počas jeho zomierania. 

Uprostred toho  životného prehľadu  som zbadala seba,  ako  držím jeho mrtve telo .Nemala som z  toho  zlý pocit, lebo  on  bol  celkom živý , hneď vedľa mňa , a pozerali  sme sa spolu na náš život.

 

Mimochodom,  ten prehľad  života   bol ako   nejaké panoramatické  predstavenie . Neviem  to vyjadriť ináč . Bola to  panoramatická  scéna  všetkého, čo  sme s Johnnym zažili  spolu  alebo oddelene.  Nedá  sa to opísať  slovami  ináč , iba ak, že to  všetko  bolo ako záblesk  priamo tam, vedľa postele , na ktorej zomrel manžel.

 

Potom, uprostred tohto prehľadu , k nám pristúpilo   a objalo  nás dieťa, o ktoré  sme prišli  pri potrate. , keď som bola ešte veľmi  mladá . Nebola to postava , čo by presne zodpovedala  ľudským rozmerom , ale skôr akési obrysy nežného, milujúceho  zjavenia   malého  dievčatka.

Vďaka jeho prítomnosti  všetky otázky ,  čo  nás  trápili v súvislosti  s touto  stratou , boli zrazu  zodpovedané  a zbytočné.   

 

Spomenula som si na verš z Biblie  o „pokoji  presahujúcom  všetko chápanie“. Tak  som sa vtedy cítila.

Jednou  zo  zábavných  vecí  v tomto panoramatickom  prehľade  nášho  života bolo,  že keď sme chodili  do  siedmej triedy,  boli  sme na výlete  v Atlante  a navštívili  sme  miestnu vládnu  budovu, kde bola vystavená diaráma. A tak  sme v jednom momente  sledovali  túto  panorámu  a zároveň ďalšiu -diarámu -, kde sme stáli  vedľa seba  ešte ako  deti. Rozosmiala som sa a Johnny, po mojom boku , sa  smial  tiež.

Inou zvláštnou  vecou pri tejto panoráme  bolo, že v  niektorých  častiach   boli  panely  či  deliace priečky,  ktoré  nám znemožnili  vidieť všetko . Nemám na to  slová,  ale tieto  tienidlá  alebo  panely   zakrývali niektoré  konkrétne úseky  oboch našich  životov . Neviem,  čo  bolo  za nimi, ale viem, že to  boli myšlienky  Ježiša Krista , ktorý povedal , že raz  budeme môcť nahliadnuť   aj za tieto panely.

 

Osoby  v tomto  príbehu : Johnny a Dana.

Autor: Štefan Jendrek, Krompachy.

Január 2014. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zážitok bezprostrednej blízkosti smrti.

03.11.2013

Čo sa stane, keď človek zomrie ? To je otázka, ktorú si ľudstvo kladie asi najčastejšie a najmenej na ňu vie odpovedať . Jednoducho prestaneme žiť a o našom pobyte na zemi budú vypovedať iba naše telesné pozostatky ? Vzkriesi nás neskôr „najvyššia bytosť“, iba keď budeme mať v „knihe života“ dobré známky ? [...]

Dominika Mirgová v Krompachoch

21.09.2013

Dominika Mirgová zavítala aj v Krompachoch……. Foto: Štefan Jendrek-2013 Tu je len zopár fotografií. článok o Dominike už čoskoro ……:)

Moja prvá školská akcia!

21.09.2013

Včera – 8. 11. 2012 od 10:00 do 11:30 sme mali s mojimi študentmi veľkú akciu. Téma bola Sacharovova cena a ľudské práva. V rámci projektu študenti spracovali prezentácie, anketu, scénky na porušovanie ľudských práv a diskusiu. Podarilo sa nám dohodnúť videokonferenciu s ombudsmankou JUDr. Janou Dubovcovou. Mala som väčší strach, ako pred vlastnými skúškami, ale [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 36165x
Priemerná čítanosť článkov: 3288x

Autor blogu

Kategórie