Založ si blog

Rozhovor z Dávidom Čujom

                                                                    Rozhovor s Dávidom Čujom

 

 

1

 

2 3

Ako si s dostal k meteorológii ?

 

1.) Bavilo ma to už 10 rokov. Dostal som sa k tomu u kamaráta ktorý vlastnil starú prenosnú meteostanicu a daroval mi ju. Je to meteostanica, ktorá merala vietor ,teplotu a dokázala predpovedať počasie na najbližšie 3 dni .
Meteorológiou sa zaoberám 8 rokov a mal som aj kurz o meteorológii.
Predpovedať počasie je ťažké a nie vždy sa predpoveď podarí na 100%.

2.) Čo ťa k tomu viedlo ?

 

Bol to môj koníček. Zaujímalo ma to strašne. Potom som si kúpil drahú meteostanicu, ktorá ma stála viac, ako 350€. Spolupracujem s METEOPRESS a IMETEO ..

3.) Myslíš, že by z teba mohol byť meteorológ ?

Neviem povedať. Do budúcna chcem vlastniť ďalšie meteostanice aj v Krompachoch, ale aj inde. Možno ma aj uvidíte v TV.

4.) Vedel by si obrazne opísať, ako taká meteostanica funguje v praxi ?

Najprv sa namerajú dáta, ako napríklad bod, tlak, vietor, smer vetra, vlhkosť, humidex. To sa všetko prepočítava na jednom programe a ten podľa toho už spraví graf. Ale ak stanica nie je správne nastavená nadmorská výška a oblasť, v ktorej je tak potom bude ukazovať zlé údaje. Do programu sa musí zadať to, kde sa stanica nachádza aké prostredie tu prevláda. Či sú tu kopce a tak. Je to dosť zložité. Ja dáta nekopírujem od SHMU, alebo neviem odkiaľ. Stále iba svoje dáta z mojej stanice. Zatiaľ stanicu mám v Levoči, ale predpoveď pre Krompachy sa dá urobiť, ale nebude taká presná.

5.) Ako sa meria vietor, tlak , vlhkosť a zrážky ?

Na vietor používam anemometer. Tlak sa meria barometrom ja používam digitálny. Vlhkosť meriam vlhkomerom a zrážky zrážkomerom. Ja v tej stanici mám všetko zabodované.

6.) Mohol by si povedať, čo to všetko obnáša ?

Zatiaľ som mal 2 ročný kurz meteorológie. Tam nás učili počítať a predpovedať počasie, používať meraciu techniku a učili nás to zapájať.

7.) Venuješ sa aj foteniu , čo ťa k tomu viedlo a v akej sfére by si chcel pracovať ?

Je to skôr len koníček.

8.) Čo je pre teba hlavné ? meteorológia, alebo fotenie ? čomu by si sa chcel najviac venovať ?

Neviem teraz povedať. Keby sa dalo, tak obidvom naraz.

9.) Čo by si odkázal na záver ostatným čitateľom môjho blogu ?

Chcem iba povedať, že meteorológia nie je taká ľahká, ako sa zdá. Je veľmi ťažká a náročná finančne. Nie je na svete dobrý meteorológ. Stáva sa, že sa aj ten najlepší meteorológ pomýli.

Na záver by som poprial všetkým čitateľom blogu veľa šťastia a zdravia a ak by mal niekto aj iné otázky tohto druhu, ako je meteorológia, kľudne ma kontaktujte, budem len rád.

S Dávidom Čujom sa rozprával Štefan Jendrek.
Foto. archív ….Dávid Čuj  .

 

 

V tom svetle bolo všetko, čo sme urobili. . . . . . . .

10.01.2014

Tu je ďalší príbeh. Prehľad manželovho života, ktorý prežila spolu s manželom Dana, bol mimoriadne živý a obsahoval obrazy a udalosti, o ktorých predtým ani netušila. Johnny práve oslavoval päťdesiate narodeniny , keď nám lekár oznámil, že má rakovinu pľúc a pred sebou možno ešte šesť mesiacov života. Mala som pocit, akoby ma niekto [...]

Zážitok bezprostrednej blízkosti smrti.

03.11.2013

Čo sa stane, keď človek zomrie ? To je otázka, ktorú si ľudstvo kladie asi najčastejšie a najmenej na ňu vie odpovedať . Jednoducho prestaneme žiť a o našom pobyte na zemi budú vypovedať iba naše telesné pozostatky ? Vzkriesi nás neskôr „najvyššia bytosť“, iba keď budeme mať v „knihe života“ dobré známky ? [...]

Dominika Mirgová v Krompachoch

21.09.2013

Dominika Mirgová zavítala aj v Krompachoch……. Foto: Štefan Jendrek-2013 Tu je len zopár fotografií. článok o Dominike už čoskoro ……:)

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

charkov

Všetko sa zachvelo, jediný úder zničil celú ulicu. Rusi prvýkrát zabíjali 1,5-tonovou bombou

06.05.2024 16:27

Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu, napísal šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 36299x
Priemerná čítanosť článkov: 3300x

Autor blogu

Kategórie